15 juli 2019

8 tips om balans te vinden tussen privé, werken en deeltijd studeren

Voordat je start met een deeltijdopleiding, heb je al een druk leven: een baan, misschien een gezin, veel vrienden en dan ook nog je hobby of sport. “Heb ik wel voldoende tijd om een studie te volgen?” vraag je je af. Met al jouw bezigheden is het belangrijk om een goede balans te vinden als je deeltijdstudie daar bij komt. In deze blog geef ik je 8 tips hoe je balans kunt vinden tussen jouw privéleven, werken en deeltijd studeren.

Wil jij ook studeren in deeltijd?  Ontdek of het iets voor jou is. Vraag een  adviesgesprek aan.

Ik studeer aan de deeltijd hbo-opleiding Social Work. Terwijl de zon schijnt en andere mensen iets leuks doen, zit ik achter mijn laptop huiswerk te maken. Studeren naast je werk is geen kleinigheid, hiervoor heb je veel discipline en doorzettingsvermogen voor nodig. Maar je wilt je privéleven ook niet te kort doen en daarom is het belangrijk hier een goede balans in te vinden. Ik heb inmiddels de balans gevonden.

En jij kan dat ook! Lees deze tips en begin voordat je start met studeren al met het vinden van een goede balans tussen je priveleven, werken en je deeltijdstudie:

Tip 1: Bezoek een Open Dag

Vraag je werkgever, familielid of partner om mee te gaan naar de voorlichtingsavond van de opleiding die je voor ogen hebt. Tijdens een voorlichtingsmoment vertellen docenten en studenten meer over de opleiding, maar ook over deeltijdstuderen. Studenten delen hun ervaring met het combineren van privéleven, werken en studeren. Op die manier krijgt degene die je meeneemt ook een goed beeld van welke impact studeren in deeltijd op jouw leven krijgt. Samen kunnen jullie beslissen of dit echt iets voor jou is.

Tip 2: Maak thuis een taakverdeling

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om te gaan studeren, maak dan voorafgaand een taakverdeling thuis. Zo heb je goed voor ogen welke taken voor jou zijn en wellicht wil iemand anders taken overnemen die jij normaal gesproken op je nam.

Tip 3: Kies bewust voor wat je wel of niet gaat doen

Als je eenmaal gestart bent met je opleiding, dan heb je minder vrije tijd dan voorheen. Overweeg goed wat je met je tijd doet. Kun je extra taken op je nemen? Accepteer je een uitnodiging? Of kun je beter aandacht besteden aan je studie?

Tip 4: Werk met discipline en wilskracht

Dit helpt je om succesvoller te zijn! Het helpt je je leven te vormen dat je voor ogen hebt en om het helpt je dingen ook echt te gaan doen.

Tip 5: Zorg voor ontspanning!

Niemand kan zich 24 uur per dag concentreren. Zorg dat je ontspant en dat je weer oplaadt zodat je er weer tegen aan kan gaan. Heb je een verjaardag dit weekend? Plan je huiswerk eromheen.

Tip 6: Zoek uit welke uren van de dag jij op je best bent!

Krijg inzicht in je eigen bioritme. Als je 's ochtends scherp bent, ga dan 's ochtends studeren. Toch meer een avondmens? Plan dan je huiswerk juist 's avonds.

Tip 7: Maak een realistische planning

Schat in hoeveel tijd je besteed aan bepaalde acties. Benoem in je planning wanneer je wat doet of hoelang je eraan bezig denkt te zijn. Stel de maandag is je vaste schooldag, dan heb je daarnaast nog 1 a 2 dagen nodig om te studeren. Ik maak zelf een planning in mijn telefoon. Die heb ik altijd bij me en plan per uur wat ik doe.

Tip 8: Houd je werkgever op de hoogte

Geef aan hoeveel tijd je nodig denkt te hebben voor je opleiding, dan weet je leidinggevende hoeveel uur je wekelijks bezig bent. Wellicht willen je baas en collega's weten welke nieuwe kennis je op doet? Breng ze ook op de hoogte over actuele onderwerpen.

Als je eenmaal besloten hebt om naast je baan een opleiding te volgen, dan is het goed je bewust te zijn van welke impact dit heeft op jouw leven. Veel vrije tijd die je normaal gesproken hebt, ben je voor een groot deel kwijt aan studeren. Bewust je tijd indelen is een hele klus als je dit niet gewend bent.

Een studie in deeltijd doe je er niet zomaar 'even' bij. Maar uit ervaring kan ik je vertellen dat als je eenmaal balans hebt gevonden, dan ga je als een speer! De tijd vliegt voorbij en dan heb je zo je hbo-diploma in handen. Wie wil dat nou niet ;-)!

Wil je weten of studeren in deeltijd iets voor jou is? Vraag dan een adviesgesprek aan.


New Call-to-action